Στο Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα «Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική και Δημοσιονομικός Έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» που διεξήχθει στη Κόρινθο 2-4 Ιουλίου , συμμετείχε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Κ.Καραθεοδωρή, εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρο Λάπατα Αθανάσιο και τη Γενική Διευθύντρια Μπακαλίδου Κατερίνα.
Συνέδριο ορόσημο σε επίπεδο γνώσης, εκπαίδευσης και καλών πρακτικών, στο οποίο παρευρέθηκαν αιρετοί, τεχνοκράτες, υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ βαθμού καθώς και στελέχη Υπουργείων, προκειμένου να ανταλλάξουν γνώσεις και απόψεις.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Δήμο Κορινθίων, την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «Κλεισθένης» και τον Φορέα Επιμόρφωσης Στελεχών της Αυτοδιοίκησης, International Forum Training & Consulting, ενώ παρέστησαν πλέον των 120 ομιλητών καταθέτοντας εμπεριστατωμένες απόψεις σε σχέση με την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το πρόγραμμα του 3ήμερου Συνεδρίου:

Την 1η ημέρα των εργασιών του στην Εναρκτήρια και σε 5 Θεματικές Συνεδρίες, 24 εισηγήσεις από πολιτικά στελέχη, από πανεπιστημιακούς & ακαδημαϊκούς, από αιρετούς και από στελέχη υπηρεσιών και φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, του τραπεζικού συστήματος και των φορέων ελέγχου, όπως και από ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις εισηγήσεις αυτές συντονίσαν 12 ειδικοί επιστήμονες στα αντίστοιχα θέματα, Δήμαρχοι και Γενικοί Γραμματείς Δήμων.

Την 2η ημέρα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου διεξήχθηκαν 15 Θεματικά Εργαστήρια και μια Ειδική Συνεδρία, από ειδικούς επιστήμονες 88 παρεμβάσεις – ομιλίες από καλές πρακτικές και εφαρμογές σε θέματα που αφορούν τον αυτοδιοικητικό διάλογο, την ψηφιακή διακυβέρνηση, τις απόψεις από εμπειρογνώμονες των ΟΤΑ, τη χρηματοοικονομική διοίκηση & διαχείριση στους δήμους, την προσέλκυση πόρων, αλλά και τα οικονομικά της ισότητας φύλων (όπως αναπτυξιακοί οργανισμοί, νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων & προδικαστικές προσφυγές, οικονομική διαχείριση στο πλαίσιο της πανδημίας, νέος δημοσιονομικός έλεγχος, ψηφιακή διαχείριση εσόδων & εκκαθάριση δαπανών, οργάνωση, διαχείριση, ψηφιοποίηση, φύλαξη αρχείων κ.ά.). Τις εισηγήσεις στα θεματικά εργαστήρια συντόνισαν 50 αιρετοί και ειδικοί επιστήμονες στα αντίστοιχα θέματα.

Την 3η ημέρα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου διεξάχθηκαν σε 3 διακριτές συναντήσεις, α) απόψεις και προτάσεις από τους ΠΟΥ των δήμων στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, β)  «Καλές Πρακτικές», που έχουν αναδειχθεί για τους ΟΤΑ από την επιστημονική ομάδα του «Κλεισθένη», όπως και ανακοίνωση των συμπερασμάτων και προτάσεων από τις εργασίες του Συνεδρίου σε Συνέντευξη Τύπου.